nedelja, 7. april 2013

Kronika, 7.4.2013

SPIN
Vsi dogodki


NAJDBE NUS, MOTNJE OSKRBE IN POŠKODBE OBJEKTOV
Okoli 8.00 se je v Silovi v občini Velenje pričel pregled terena v naravi zaradi utemeljenega suma obstoja letalske bombe pod zemljo. Ob 14.22 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS na travniku v globini treh metrov našli letalsko bombo, ostanek iz druge svetovne vojne, mase 250 kilogramov. Okolico nevarne najdbe so ustrezno zavarovali. Intervencija je v teku.7.4.2013 - ob 13.30 so avio bombo uspešno in brez posledic aktivirali.

NARAVNE NESREČE
Ob 8.05 se je v Podkraju v občini Velenje opazili sprožil zemeljski plaz. Plaz je poškodoval podporni zid pod gospodarskim poslopjem. Gasilci PGD Pesje so pregledali teren in s PVC folijo prekrili plazišče.

NARAVNE NESREČE
Ob 8.30 je v občini Kostanjevica na Krki zaradi padavin narasla reka Krka, ki poplavlja kmetijske površine v vsakoletnem obsegu.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 0.10 so v naselju Izlake, občina Zagorje, gasilci PGD Zagorje – mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem so našli onemoglo osebo. Skupaj z zdravstveno službo NMP ZD Zagorje so poskušali stanovalca oživiti, ki je kljub hitremu posredovanju umrl. Umrlega stanovalca je prevzela pogrebna služba.

NARAVNE NESREČE
Med 1.00 in 7.00 so gasilci PGD Polenšak nadzorovali črpalke,ki črpajo podtalnico v Zavodu Marijana Borštnarja Dornava.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 6.09 so na Kolodvorski cesti, občina Domžale, gasilci CPV Domžale pogasili gorečo vsebino zabojnika za papir.

NARAVNE NESREČE
6.4.2013Ob 23.14 je bila na odseku HC med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje.7.4.2013Ob 4.45 je bila na regionalni cesti Ajdovščina–Podnanos zaradi močne burje uvedena zapora prometa II. stopnje.

NARAVNE NESREČE
Od 7.43 v občini Dornava gasilci PGD Ptuj izčrpavajo vodo narasle podtalnice, ki je zalila kletne prostore objekta Zavoda Marijana Borštnerja.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 7.42 so v ReCO Ljubljana prejeli obvestilo, da iz strehe objekta na Resljevi cesti v Ljubljani visi žleb. na kraj so odšli gasilci GB Ljubljana. Pričvrstili so žleb tako, da ne ogroža mimoidočih.

NARAVNE NESREČE
Ob 7.29 je v Podborštu v občini Ivančna Gorica meteorna voda poplavila klet objekta. Na kraj so odšli gasilci PGD Dob pri Šentvidu. Namestili so potopne črpalke in vodo izčrpali.

NARAVNE NESREČE
Ob 8.22 so v naselju Lahonci, občina Ormož, gasilci PGD Ivanjkovci pomagali geologom pri ogledu plazu, ki se je sprožil 1.4.2013. Plaz je trenutno v fazi mirovanja. Ob morebitnih novih padavinah bodo gasilci PGD Ivanjkovci nadzorovali plaz in obveščali pristojne službe.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
ob 9.21 je v stanovanju bloka v Ulici Metoda Mikuža, občina Ljubljana, zagorel pralni stroj. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, iznesli pralni stroj in prezračili blok. Do prihoda reševalcev so nudili pomoč stanovalki, ki se je nadihala dima. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 10.53 so v Tolminu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili člani PGD Tolmin. Škode ne beležijo.

NARAVNE NESREČE
Od 11.23 v naselju Gresovščak, občina Ljutomer, gasilci PGD Gresovščak izvajajo odvodnjavanje zemeljskega plazu, ki je po večmesečnem mirovanju, prvič se je sprožil v letu 2012, zopet pričel drseti. Plaz ne ogroža objektov.

NARAVNE NESREČE
Ob 12.16 je na Pušči, občina Murska Sobota, zaradi dviga podtalnice zalilo kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Pušča so izčrpali okoli 16 kubičnih metrov vode.

ONESNAŽENJA, NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI
Ob 13.19 so v ReCO Murska Sobota prejeli obvestilo, da so v Policah, občina Gornja Radgona, opazili manjši oljni madež. Gasilci iz PGD Gornja Radgona so s pomočjo pivnikov madež odstranili.

NARAVNE NESREČE
Ob 13.07 so v ReCO Murska Sobota prejeli obvestilo o odhodu gasilcev iz PGD Kapela na Radenski vrh, občina Radenci, kjer je od 5.4.2013 sprožen zemeljski plaz, ki se je razširil. Gasilci so plaz ponovno prekrili s folijo.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 13.20 je ob reki Dravi v naselju Kamnica v občini Maribor na površini okrog 6 kvadratnih metrov gorela izolacija na odpadnih električnih vodnikih. Posredovali so poklicni gasilci JZZPR Maribor, ki so ogenj pogasili. Materialna škoda ni nastala.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 13.44 je na cesto Središče ob Dravi-Godeninci, občina Središče ob Dravi, padlo drevo. Gasilci PGD Središče so drevo razrezali in odstranili.

NARAVNE NESREČE
Iz Urada za seizmologijo in geologijo, Agencije RS za okolje, so sporočili, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili v nedeljo, 7. 4. 2013 ob 13.20 in 13.23 zmerna potresna sunka. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresov 19 km vzhodno od Ljubljane, v bližini Litije. Preliminarno ocenjena magnituda prvega potresa je bila 2,5, drugega pa 3,0.Ocenjena intenziteta (učinki) potresov v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS). Po prvih podatkih so potresa čutili prebivalci Ljubljane in širše okolice.

NARAVNE NESREČE
Ob 15.19 so si v občini Ormož gasilci PGD Hardek ogledali plaz, ki je spolzel v naselju Lešnica. Plaz se je ustavil na gospodarskem objektu. Strokovnjaki, ki pridejo 8.4.2013 na ogled, bodo ugotovili način sanacije plazu.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 14.33 se je v kraju Vrsno v občini Kobarid kadilo v prostorih kurilnice stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Kobarid. Pogasili so tleča drva, prezračili prostore in opravili pregled z termokamero.

DRUGE NESREČE
Ob 17.20 so v ReCO Ljubljana prejeli klic na pomoč planinca, ki je ostal ujet v eni od sten v gorah na območju Kamnika. Na kraj so odšli gorski reševalci GRS Kamnik, ki so planinca rešili. Le ta je bil nepoškodovan.

NARAVNE NESREČE
Ob 17.17 se je na na relaciji Gornji Dolič - Kozjak v občini Mislinja sprožil manjši zemeljski plaz. Gasilci PGD Dolič - Šentflorjan so očistili cestišče ter razžagali drevo, ki je ogrožalo cesto. Obveščene so bile pristojne službe.

NARAVNE NESREČE
Ob 17.53 je v naselju Stojnci, občina Markovci, podtalna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stojnci so iz kletnih prostorov izčrpali vodo.

NARAVNE NESREČE
MURSKA SOBOTA, Podtalnica je zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Pušči.
Nazaj