ponedeljek, 1. april 2013

Kronika, 31.3. in 1.4.2013

SPIN
Vsi dogodki


NARAVNE NESREČE
30.3.2013 ob 13.39 je v občini Kostanjevica na Krki, reka Krka pričela poplavljati na mestih vsakoletnih poplav.31.3.2013 ob 6.44 so poplavljeno cesto Zameško–Kostanjevica, občina Kostanjevica na Krki, delavci CGP Krško zaprli za ves promet.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 15.28 so v Bazoviški ulici v Kopru, gasilci GB Koper odstranili opeko ki je padala iz razpadajočega dimnika in ogrožala mimoidoče. Dežurni delavec Komunale Koper je zavaroval ulico s prometnim znakom z opozorilom za nevarnost.

NARAVNE NESREČE
Ob 18.33 so v kraju Župjek na Bizeljskem, občina Brežice, gasilci PGD Bizeljsko preusmerili meteorno vodo, ki je pričela poplavljati cestišče.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 20.25 je v Cerknici puščala streha na večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Cerknica so na podstrešju postavili lovilne posode in zamenjali nekaj strešnikov.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 23.23 so v Stranah, občina Postojna, zagoreli trije komunalni zabojniki. Požar so pogasili gasilci PGD Veliko Ubeljsko.

NARAVNE NESREČE
Ob 10.43 se je na cesto Kalce–Veliki Trn v občini Krško zaradi razmočenosti terena usul zemeljski plaz.

NARAVNE NESREČE
Ob 9.24 je na Cesti talcev v Škofji Loki meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stara Loka so namestili črpalke.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 11.22 je gorelo v dimniku stanovanjskega objekta na Stražišču v občini Ravne na Koroškem. Goreče saje v dimniku so pogasili gasilci PGE Ravne na Koroškem. Škoda ni nastala.

NARAVNE NESREČE
Med 11.16 in 14.12 je bila na odseku hitre ceste Nanos–Ajdovščina v občini Vipava zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 11.43 je v poplavljenem podvozu v Čarmanovi ulici na Ptuju obtičalo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so iz poplavljenega vozila rešili 4 osebe ter vozilo potegnili iz vode.

NARAVNE NESREČE
Ob 11.48 je v naselju Frankovci, občina Ormož, podtalna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Loperšice so iz kleti izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

NARAVNE NESREČE
V dopoldanskih urah je na območju občine Majšperk reka Dravinja na več mestih prestopila bregove. Zalita je bila cesta Lešje–Koritno in Majšperk–Tržec v Stanečki vasi. Poplavljenih je bilo približno 200 hektarjev obdelovalnih površin. Delavci Cestnega podjetja Ptuj in delavci občinske uprave Majšperk so postavili ustrezne prometne oznake ob poplavljenih cestah, CZ in gasilci pa so nadzirali vodostaj Dravinje.

NARAVNE NESREČE
Ob 12.30 je meteorna voda začela ogrožati stanovanjske hiše v Gomilici v občini Turnišče. Gasilci PGD Gomilica so pri eni hiši prečrpali vodo v jarek in postavili protipoplavne vreče po vasi.

NARAVNE NESREČE
Ob 12.44 je v naselju Radmožanci, občina Lendava, meteorna voda ogrožala stanovanjske objekte. Gasilci PGD Radmožanci so razvozili protipoplavne vreče in pomagali pri razmeščanju.

NARAVNE NESREČE
Ob 12.50 so v naselju Stojnci v občini Markovci gasilci PGD Stojnci pomagali pri črpanju vode pred stanovanjsko hišo in postavili protipoplavno pregrado.

NARAVNE NESREČE
Ob 12.35 se je sprožil zemeljski plaz v naselju Tolsti vrh v občini Ravne na Koroškem. Drseči plaz na površini okoli 2500 kvadratnih metrov je delno zasul dovozno cesto do stanovanjskega objekta, več dreves na plazišču pa ogroža objekt. Plaz so si ogledali poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem, obveščene so tudi pristojne občinske službe in občinski štab CZ.

NAJDBE NUS, MOTNJE OSKRBE IN POŠKODBE OBJEKTOV
Ob 13.41 sta v Gabrjah, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in shranila na varno topovske granate eno kalibra 149 mm, mase 42 kg, eno kalibra 105 mm, teže 15 kg in tri kalibra 75 mm, mase 7 kg ter eno ročno bombo mase 0,6 kg. Najdbe so iz obdobja 1. svetovne vojne.

NARAVNE NESREČE
Ob 13.57 je v naselju Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali gasilci PGD Grabonoš.

NARAVNE NESREČE
Ob 14.20 je voda iz potoka Črnec v Beltincih poplavila cestišče in ogrožala bližnje hiše. Gasilci PGD Beltinci so vodo prečrpali v kanal in očistili prepust za odtekanje vode.

NARAVNE NESREČE
Ob 14.39 je v Renkovcih v občini Turnišče meteorna voda poplavila klet in dvorišče stanovanjske hiše. Gasilci PGD Renkovci so izčrpali približno 300 kubičnih metrov vode.

NARAVNE NESREČE
Ob 14.48 je na Brezovici pri Ljubljani zaradi dviga podtalnice voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brezovica so prečrpali približno 6 kubičnih metrov vode.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 14.36 je v Zgornjih Pirničah, občina Medvode, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Na kraj smo poslali Gasilci PGD Zgornje Pirniče, Preska -Medvode in Spodnje Pirniče so vstopili v močno zadimljen prostor kurilnice in pogasili tlenje. Ugotovili so, da je zagorelo na bojlerju, ogenj pa se je razširil na tam zložena drva. Nastala je manjša materialna škoda.

NARAVNE NESREČE
Ob 15.12 so na območju občine Velika Polana po odredbi poveljnika GZ Velika Polana gasilci iz PGD Velika Polana, Mala Polana in Brezovica začeli razdeljevati protipoplavne vreče zaradi naraščajočih meteornih in zalednih voda.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 15.05 je v Košnici pri Celju v občini Celje gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad so požar na vozilu pogasili in odklopili akumulator.

NARAVNE NESREČE
Ob 15.48 je v Gorišnici zaradi dviga podtalnice zalilo klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gorišnica so izčrpali približno 300 kubičnih metrov vode.

NARAVNE NESREČE
Ob 15.50 je v Dornavi podtalnica zalila več kleti stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Dornava so skupaj izčrpali okoli 80 kubičnih metrov vode.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.05 je meteorna voda v naselju Petišovci, občina Lendava, ogrožala več stanovanjskih objektov. Posredovala je komunalna služba ter gasilci iz PGD Petišovci.

NARAVNE NESREČE
Ob 15.58 so se podrla drevesa na cesto Sveti Križ–Orehovec v občini Brežice. Delavci CGP Brežice so postavili popolno zaporo omenjene ceste. Obveščene so bile pristojne službe.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.10 je zaradi visoke podtalnice, voda zalila kletne prostore dveh stanovanjskih hiš v Bratoncih v občini Beltinci. Gasilci PGD Bratonci so vodo izčrpali.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.10 so v naselju Krog v občini Murska Sobota gasilci PGD Krog črpali vodo iz treh zalitih kleti stanovanjskih objektov.

NARAVNE NESREČE
Ob 13.01 je na Markovcu, občina Koper, zemeljski plaz zasul del lokalne ceste. Na kraj dogodka so bile napotene pristojne službe, ki so ocenile, da manjši zemeljski plaz ne predstavlja nobene nevarnosti.

NARAVNE NESREČE
V popoldanskih urah je v naselju Mihovci, občina Ormož, podtalna voda zalila kleti v treh stanovanjskih hiš. Gasilci PGD Velika Nedelja so skupaj izčrpali okoli 140 kubičnih metrov vode.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.30 je v naselju Strehovci v občini Dobrovnik meteorna voda zalila delavnico. Gasilci PGD Strehovci so vodo izčrpali.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.35 so v Lipovcih v občini Beltinci gasilci PGD Lipovci črpali vodo iz poplavljenih prostorov.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.43 so v naselju Podgorje, občina Apače, gasilci PGD Podgorje zaradi zagotavljanja večje pretočnosti ob poplavah čistili obcestne jarke.

NARAVNE NESREČE
Ob 17.00 so gasilci PGD Murska Sobota izčrpali okrog 50 kubičnih metrov vode iz kleti stanovanjske hiše v Vrbišču v Murski Soboti. Ob 19.05 so gasilci GD Murska Sobota v Vrazovi ulici v Murski Soboti izčrpali okrog 10 kubičnih metrov vode iz kletnih prostorov stanovanjske hiše.

NARAVNE NESREČE
Med 17. in 18. uro je v Žabjaku in Spuhlji, občina Ptuj, podtalna voda zalila kleti v dveh stanovanjskih hišah. Vodo so izčrpali gasilci PGD Ptuj in PGD Spuhlja.

NARAVNE NESREČE
Ob 17.12 je v Lokovici, občina Šoštanj, za stanovanjsko hišo zdrsnil zemeljski plaz velikosti 8x6 metrov. Posredovali so gasilci PGD Lokovica, ki so plaz prekrili s folijo in obvestili pristojne občinske službe. Kraj dogodka si je ogledal tudi geolog, ki je ocenil, da trenutne neposredne nevarnosti za objekt ni, bo pa potrebno plazišče spremljati.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 17.00 je na lokalni cesti Zgornji Leskovec–Trdobojci, občina Videm pri Ptuju, nagnjeno drevo poškodovalo cestišče in ogrožalo prometno varnost. Gasilci PGD Leskovec so drevo odstranili, delavci Cestnega podjetja Ptuj pa so ob poškodovani cesti postavili ustrezne prometne oznake.

NARAVNE NESREČE
Ob 18.02 so v Sečovljah v občini Piran pri stanovanjski hiši opazili plazenje zemlje. Gasilci PGE Koper in PGD Sečovlje so si ogledali plaz in preusmerili meteorno vodo mimo plazu.

NARAVNE NESREČE
Ob 18.50 je v Peruzzijevi ulici v Ljubljani zaradi dviga podtalnice voda zalila kletne prostore. Gasilci PGD Barje so izčrpali približno dva kubična metra vode.

NARAVNE NESREČE
Ob 19.41 so v naselju Dolenji Boštanj, občina Sevnica, gasilci PGD Boštanj črpali meteorno vodo iz poplavljenega gospodarskega poslopja.

NARAVNE NESREČE
Ob 19.56 je na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton. 1. 4. 2013 ob 7.25 konec zapore prometa.

NARAVNE NESREČE
Ob 20.33 so gasilci PGD Pušča prečrpali meteorno vodo iz poplavljenih kletnih prostorov stanovanjske hiše v naselju Pušča, občina Murska Sobota.

DRUGE NESREČE
Ob 21.28 si je na Savski Loki, v občini Kranj, delavec poškodoval prst na roki. Oskrbeli so ga reševalci NMP Kranj.

NARAVNE NESREČE
Ob 21.15 se je zaradi zemeljskega plazu v naselju Šafarsko, občina Razkrižje, podrlo drevo na gospodarski objekt. Pri tem je nastala gmotna škoda tudi na osebnem vozilu. Obveščene so bile pristojne službe.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 20.29 je na Koroški cesti v Velenju gorela lesena hišica velikosti 4 x 4 metre. Požar so pogasili gasilci PGD Velenje in Pesje.

NARAVNE NESREČE
Ob 23.22 so v Dornavi gasilci PGD Dornava izčrpali vodo iz poplavljene kleti stanovanjske hiše.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 23.04 so pri kraju Hudeje v občini Trebnje gasilci PGD Trebnje izvlekli kombinirano vozilo, ki je obtičalo na razmočeni gozdni poti.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 2.33 je gorelo v skladišču trgovine Eurospin v Tolminu. Zagorel je kompresor v kompresorski postaji in nekaj odpadne embalaže. Gasilci iz PGD Tolmin so požar, ki je uničil kompresor, pogasili in prezračili so prostore trgovine.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 2.34 je pred stanovanjsko hišo v Ulici Ivanke Ferjančič v Idriji gorelo osebno vozilo, vnel pa se je tudi nadstrešek v bližini. Gasilci iz PGD Idrija so požar, ki je vozilo uničil, pogasili in pregledali objekt s termo kamero.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
SEŽANA, Gori hiša v Sežani

NARAVNE NESREČE
Ob 7.33 je v Šmihelu, občina Pivka, zalilo klet stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Pivka, ki so iz kleti izčrpali štiri kubične metre vode.

NAJDBE NUS, MOTNJE OSKRBE IN POŠKODBE OBJEKTOV
KOPER, V Bertokih ni električne energije.

NARAVNE NESREČE
Ob 8.13 je v Sokolski ulici, občina Ivančna Gorica, talna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ivančna Gorica so iz kleti prečrpali okli pet kubičnih metrov vode.

NARAVNE NESREČE
GORNJI PETROVCI, V naselju Panovci 22 zemeljski plaz ogroža hišo in električni drog v občini Gornji Petrovci.

NARAVNE NESREČE
MURSKA SOBOTA, Potok Mokoš ogroža stanovanjsko hišo v naselju Satahovci 19/c, občina Murska Sobota.

NARAVNE NESREČE
GORNJA RADGONA, Zemeljski plaz na Ptujski cesti 45 a in 46 a.

NARAVNE NESREČE
MURSKA SOBOTA, Voda v kletnih prostorih stanovanjske hiše v naselju Bakovci.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
MARKOVCI, Čiščenje po poplavah.

NARAVNE NESREČE
LJUTOMER, V naselju Ilovci zemeljski plaz poškodoval cestišče v dolžini 10 metrov, potrebna bo polovična zapora cestišča.

NARAVNE NESREČE
MURSKA SOBOTA, Gasilci PGD Krog gredo na črpanje vode iz kleti stanovanjske hiše.

NARAVNE NESREČE
MARIBOR, Zemeljski plaz

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
ZREČE, Iztekanje vode v stanovanjskem bloku v Zrečah.

NARAVNE NESREČE
DORNAVA, Črpanje vode

NAJDBE NUS, MOTNJE OSKRBE IN POŠKODBE OBJEKTOV
MIREN-KOSTANJEVICA, Občan iz občine Miren-Kostanjevica je pri kraju Jerabišče našel NUS.

NARAVNE NESREČE
MURSKA SOBOTA, Poplavljena klet v stanovanjske hiše v naselju Pušča, Glavna ul. 66.
Nazaj