sobota, 4. maj 2013

Toča v Sloveniji, 4.5.2013

Okrog 15.20 ure je območje občine Ljubno zajelo močno neurje z vetrom in točo debeline oreha. Toča je povzročila precejšnjo škodo na poljščinah in sadnem drevju ter poškodovala precejšnje število avtomobilov. O poškodbah streh objektov ni podatkov. Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Okonini. Zaradi neurja so bili v pripravljenosti gasilci PGD Okonina. O dogajanju je bil obveščen tudi štab CZ občine Ljubno.

NARAVNE NESREČE
Okrog 15.30 je območje občine Mozirje zajelo močno neurje s točo debeline jajca. Toča je napravila precej škode na poljščinah in sadnem drevju, poškodovala večje število avtomobilov in poškodovala strehe najmanj 3 javnih, 4 gospodarskih, 5 večstanovanjskih in 13 stanovanjskih objektov. Aktiviran je štab CZ občine Mozirje, na terenu pa je 63 gasilcev PGD Mozirje, ki prekrivajo poškodovane strehe s pomočjo plastične folije, katera je bila dobavljena iz Regijskega logističnega centra URSZR Izpostave Celje. Pri tem jim pomoč z avtolestvijo nudijo gasilci PGD Velenje.

NARAVNE NESREČE
Okrog 15.30 ure je območje občine Rečica ob Savinji zajelo močno neurje z vetrom in točo debeline oreha. Toča je povzročila precejšnjo škodo na poljščinah in sadnem drevju ter poškodovala precejšnje število avtomobilov in strehe nekaj objektov. O dogajanju je obveščen poveljnik štaba CZ občine Rečica ob Savinji, ki bo glede na oceno stanja predlagal nadaljnje ukrepe.

NARAVNE NESREČE
Okrog 16.40 je območje občine Šoštanj zajelo neurje z nalivom in točo. Na Primorski cesti v Šoštanju se je sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Šoštanj mesto so si plaz ogledali, vendar ne predstavlja nevarnosti, zato ga niso pokrivali. Gasilci PGD lokovica so nudili pomoč v Lokovici, kjer so s plastično folijo prekrili strehe treh stanovanjskih objektov, katere je poškodovala toča.

NARAVNE NESREČE
Okrog 15.50 je območje občine Šmartno ob Paki zajelo neurje s točo velikosti oreha. Le ta je napravila precej škode na poljščinah in sadnem drevju, poškodovala večje število avtomobilov in poškodovala strehe 2 stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so v Šmartnem ob Paki pregledali streho stanovanjskega objekta in ugotovili, da posredovanje zaradi slabega stanja strehe ni mogoče, zato so pod streho podstavili posode za lovljenje vode. Posredovali so tudi gasilci PGD Paška vas, ki so s plastično folijo prekrili poškodovano streho stanovanjske hiše v Skornem.