petek, 10. maj 2013

Kronika, 9.5.2013

Ob 11.06 so v naselju Mala Bukovica v občini Ilirska Bistrica naši ročno bombo M35, mase 0,65 kg, jugoslovanske izdelave. Nevarno najdbo so odstranili in do uničenja shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

NAJDBE NUS, MOTNJE OSKRBE IN POŠKODBE OBJEKTOV
Ob 12.14 so pri kraju Kal nad Kanalom v občini Kanal v gozdu naleteli na topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 42 kg, italijanskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarno najdbo so odstranili in do uničenja shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 12.12 so na Rimski cesti v Trebnjem, gasilci PGD Trebnje odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala onemogla starejša oseba.

ONESNAŽENJA, NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI
Ob 12:04 so v Novi Gorici, gasilci JZGRD nevtralizirali in očistili na parkirišču bencinski madež, ki je nastal zaradi ekspanzije goriva v rezervoarju osebnega vozila.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 12.18 so v Ulici Pod Perkolico, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata zaklenjenega stanovanja.

ONESNAŽENJA, NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI
Ob 12.28 je v Levstikovi ulici, občina Rogaška Slatina, v stanovanjski hiši iz cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so cisterno zatesnili in preprečili nadaljnje iztekanje. Iztekanje ni povzročilo onesnaženja okolja.

NAJDBE NUS, MOTNJE OSKRBE IN POŠKODBE OBJEKTOV
Ob 12.37 je v naselju Sromlje, občina Brežice, občan pri zemeljskih delih naletel na minometno mino, kalibra 45 mm in ročno bombo, ostanka iz druge svetovne vojne. Nevarni najdbi so odstranili in do uničenja shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

DRUGE NESREČE
Ob 12.26 so iz OKC PU Ljubljana zaprosili za pomoč gasilcev zaradi najdbe utopljenke na sotočju potoka Rača v Kamniško Bistrico. Posredovali so gasilci CPV Domžale in reševalci NMP ZD Domžale, ki so utopljenko izvlekli iz vode, ugotovili smrt ter jo prepustili policistom PP Domžale, ki so za njo ustrezno poskrbeli.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 13.07 so v Zgornjem Boču, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi, odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Maribor so jo prepeljali v UKC Maribor.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 15.21 je na Trati v občini Škofja Loka, v tovarni Jelovica gorela lakirna kabina. Aktivirani so bili gasilci PGD Trata; PGD Škofja Loka, PGD Stara Loka in PGD Virmaše - Sv Duh. Že pred prihodom gasilcev na kraj so požar skušali pogasiti delavci v lakirnici, dokončno pa so ga pogasili gasilci. V požaru so bili uničeni filtri na lakirni komori in instalacija.

NESREČE V PROMETU
Ob 15.53 je v Kromberku pri Novi Gorici padel motorist. Poškodovanega motorista je oskrbela ekipa NMP Nova Gorica ob pomoči gasilcev JZ GRD Nova Gorica, ki so tudi motorno kolo odstranili iz cestišča in izvedli nevtralizacijo razlitih tekočin.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 15.53 se je na Cesti 2. grupe odredov, občina Ivančna gorica, v osebno vozilo zaklenil otrok. Gasilci PGD Ivančna gorica so pomagali pri odpiranju vrat in rešili otroka iz vozila.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 16.51 je na nadvozu nad AC pri Vodicah zagorelo vozilo. Gasilci PGD Vodice in PGD Zapoge so pogasili električno stikalo. Večje škode ni bilo.

DRUGE NESREČE
Ob 17.02 je na snežniški Cesti v Pivki oseba doživela srčni zastoj. Gasilci PGD Pivka so v sodelovanju občanov oživljali osebo z uporabo defibrilatorja do prihoda ekipe NMP iz Postojne. Obolela oseba je bila z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči in s policijskim helikopterjem prepeljana v ljubljanski klinični center. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto pristanka in pomagali pri prenosu do helikopterja.

NESREČE V PROMETU
Ob 17.03 smo prejeli obvestilo o prometni nesreči, ki se je zgodila na AC Kranj - Ljubljana med Vodicami in počivališčem Povodje, občina Vodice. Voznik osebnega vozila je izgubil nadzor nad vozilo in trčil v obcestno ograjo. Posredovali so ljubljanski poklicni gasilci, ki so odklopili akumulator poškodovanega vozila. Poškodovanih ni bilo.

NESREČE V PROMETU
Ob 18.04 sta pri Trebčah na cesti Bistrica ob Sotli - Podsreda v občin Bistrica ob Sotli trčila kolesar in traktor. Posredovali so reševalci NMP Šmarje pri Jelšah, ki so kolesarja oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

DRUGE NESREČE
Ob 19.00 je v bližini Ravn pri Črničah, občina Ajdovščina, občan pri sprehodu zdrsnil v prepad in se poškodoval. Reševalci GRS Tolmin so ga izvlekli iz prepada in ga predali reševalcem ZD Ajdovščina, ki so ga odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Šempetru pri novi Gorici.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 18.44 je v Rakuševi ulici v Ljubljani v garažni kleti gorel kup odpadnih smeti in pnevmatik. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so požar pogasili.