četrtek, 5. april 2012

Vdori v informacijske sisteme

Kriminalisti Policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Kranj in Celje od lanskega septembra obravnavajo šest primerov vdorov v informacijske sisteme različnih gospodarskih družb na celotnem območju Slovenije. Storilci organizirani v kriminalne aktivnosti, so s pomočjo tako imenovanega socialnega inženiringa in s pomočjo ustreznih programskih orodij, vstopali v informacijske sisteme gospodarskih družb. Glavni namen vstopov v informacijske sisteme je bil vstop v sistem elektronskega bančništva »napadene« gospodarske družbe ter nato prikrito nakazilo finančnih sredstev iz transakcijskega računa družbe, na račun v ta namen ustanovljene ali drugače pripravljene gospodarske družbe.

Storilci so na omenjen način, v dveh primerih v preteklih mesecih, uspešno odtujili 210.000,00 EUR. Po 105.000 EUR so iz dveh oškodovanih gospodarskih družb najprej nakazali na povezani družbi, od tam naprej pa v manjših zneskih na različne račune fizičnih ali pravnih oseb. Sredstva so nato gotovinsko dvignili in z njimi prosto razpolagali. V štirih primerih storilcem, kljub vdoru v informacijski sistem, sredstev iz različnih razlogov ni uspelo nakazati in so dejanja ostala pri poskusu.

V omenjenih primerih so storilci telefonsko oziroma preko elektronskih sporočil kontaktirali z uslužbenci gospodarske družbe, pooblaščene za ravnanje z elektronskim bančništvom ter se lažno predstavljali kot predstavniki partnerja družbe, ki je v družbi dejansko izvajala vzdrževanje programske in podobne opreme. Storilci so v nadaljevanju na različne načine uslužbence prepričali, da so sami oziroma z njihovo pomočjo, na računalnike namestili določeno programsko opremo. S pomočjo le te so si omogočili dostop do informacijskega sistema te družbe in v nadaljevanju dostop do elektronskega bančništva ter s tem prost dostop do finančnih sredstev družbe na transakcijskem računu.

Zaradi suma storitve kaznivih dejanj - Velike tatvine po 205 členu KZ-1, Napada na informacijski sistem po 221. členu KZ-1 ter dveh kaznivih dejanj - Pranja denarja po 245. členu KZ-1, so kriminalisti v preteklih dneh obravnavali deset osumljencev stanujočih na širšem območju Celja, Velenja in Šentjurja, ter štirim od teh, zaradi izvedbe preiskovalnih dejanj, tudi odvzeli prostost. Na različnih lokacijah na območju Celja in Ljubljane so opravili tudi številne hišne preiskave.

V preiskavi, ki še ni zaključena, sodelujejo tudi drugi državni organi, med drugim predstavniki Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja.

 Policija ob tej priložnosti javnost opozarja na samozaščitno ravnanje. Previdnost je potrebna v vseh primerih, ko se od posameznikov oziroma gospodarskih družb pričakuje kakršenkoli poseg v njihov informacijski sistem ali posredovanje podatkov na podlagi kontakta na daljavo, preko telefonske komunikacije ali elektronske pošte s strani osebe, katere dejanska identiteta tako ne more biti preverjena. Ob zaznavi sumljivih okoliščin svetujemo, da napadenemu računalniku z dostopom do elektronskega bančništva takoj prekinejo povezavo do svetovnega spleta in o tem nemudoma obvestijo policijo, prav tako pa banko, ki za njih opravlja storitev elektronskega bančništva.

Obvestilo so pripravili na Oddelku za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Celje, v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave.