četrtek, 7. junij 2012

Z davčnimi utajami in pranjem denarja do 545.000 evrov

Novomeški kriminalisti so konec maja na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto ovadili pet osumljencev z območja Policijske uprave Novo mesto, Ljubljana in Kranj in dve pravni osebni z območja PU Ljubljana in eno pravno osebo z območja PU Novo mesto.

38-letni Novomeščan in 43-letni Ljubljančan sta v letu 2008 kot odgovorni osebi podjetja iz Ljubljane s pomočjo ostalih osumljencev (starih 31, 34 in 37 let – odgovorne osebe dveh missing trader družb) na podlagi lažnih računov za neopravljene storitve utajila za več kot 545.000 evrov davka na dodano vrednost. Nakazila sta odgovorni osebi plačala na račun missing trader družb, kjer so bila denarna sredstva tudi dvignjena. Osumljenca sta lažne račune, ki so se nanašali na posredovanje delavcev iz tujine, upoštevala pri mesečnih obračunih davka na dodano vrednost in tako plačala manj davčnih obveznosti. Družbi, ki sta izdajali lažne račune, pa obračunanega davka nista plačali.

Na podlagi lažnih računov so osumljenci utajili davek v višini več kot 545.000 evrov. Kriminalisti so jih ovadili zaradi :
- šestih kaznivih dejanj Davčne zatajitve po členu 249. KZ-1;"
- dveh kaznivih dejanj Hudodelskega združevanja po členu 297. KZ-04;Ž
- dveh kaznivih dejanj pranja denarja po členu 252. KZ-04 za opran denar, pridobljen s kaznivimi dejanji davčnih zatajitev in
- enajstih kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po členu 235. KZ-1.

Skladno z določili Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, so ovadili tudi pravne osebe.

Preiskava je bila uspešna tudi zaradi sodelovanja z DURS DU Novo mesto in DURS DU Ljubljana, ki sta v omenjenih družbah opravila inšpekcijske preglede in ugotovila nepravilnosti.

Kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka opravili finančno preiskavo in o ugotovitvah seznanili Okrožno državno tožilstvo Novo mesto.