sreda, 20. junij 2012

Koper, Otlica, Nova Gorica: Presežena vrednost koncentracije ozona

Po podatkih Agencije RS za okolje je danes 20.6.2012 na merilnih mestih Nova Gorica, Koper in Otlica v Trnovskem gozdu (nadmorska višina 950 m), koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3.

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Najvišja 8-urna vrednost koncentracije ozona za pretekli dan je bila v Novo Gorici 142 μg/m3, v Kopru 188 μg/m3, na Otlici pa je bilo premalo veljavnih podatkov za izračun najvišje 8-urne vrednosti.