nedelja, 17. junij 2012

Množični pretep v Trebnjem

Množična kršitve javnega reda in miru v Trebnjem, trije poškodovani, trije pridržani   Danes ponoči, okoli pol ene ure, je prišlo v Trebnjem do množične kršitve javnega reda in miru, v katerem naj bi bilo udeleženih več deset oseb. Ob 00.20 uri so na prireditvenem prostoru skupaj z varnostniki družbe za varovanje policisti ukrepali zoper 34-letnika in 37-letnika iz okolice Novega mesta, ki naj bi se pretepala v večji skupini udeležencev prireditve.

  Ker se kljub zakonitim ukazom nista pomirila, so policisti uporabili prisilna sredstva, ju privedli na policijsko postajo in pridržali zaradi več kršitev javnega reda in miru. Obema so napisali plačilne naloge.

  Nekaj minut za tem pa je prišlo v bližini policijske postaje Trebnje do prerivanja in pretepa okoli 100 oseb. Kršitelji niso upoštevali zakonitih ukazov policistov, jim preprečevali vzpostavitev javnega reda in miru ter se pretepali med seboj in s policisti. Policisti so vzpostavili javni red in mir z uporabo prisilnih sredstev (fizične sile, palice in plinskega razpršilca). V pretepu je bil poškodovan 23-letnik, ki naj bi ga 45-letni osumljenec z nožem zabodel v hrbet – osumljeni je nato s kraja pobegnil, množica pa je policistom onemogočila takojšnje prijetje.

  Ko so poškodovanega 23-letnika prepeljali najprej v trebanjski zdravstveni dom, se je tam zbrala večja skupina kršiteljev in motila delo zdravstvenega osebja, indici pa so kazali na to, da želijo obračunati s poškodovanim. Policisti so skupaj z varnostniki zdravstvenemu osebju zagotovili nemoteno delo, poškodovani pa je bil nato odpeljal v novomeško bolnišnico. Pred bolnišnico se  je prav tako začela zbirati skupina oseb - policisti so zagotovili javni red in mir, pri tem pa na kraju prijeli tudi 45-letnega osumljenca in ga v skladu z zakonom o kazenskem postopku pridržali. Približno dve uri po prvem klicu so bile razmere pomirjene.

  V dogodku so bile tri osebe lažje telesno poškodovane, tri osebe pa pridržane (dva zaradi kršitve javnega reda in miru, eden zaradi suma storitve kaznivega dejanja).

  V intervenciji je sodelovalo več policijskih patrulj iz območja Posavja, Dolenjske in Bele Krajine, v pomoč so jim prispeli tudi policisti sosednje policijske uprave Ljubljana.

  Kriminalisti sektorja kriminalistične policije policijske uprave Novo mesto skupaj s policisti zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe in napada na uradno osebo. Po zbranih obvestilih, ugotovljenih dejstvih in okoliščinah, predvsem pa ugotovitvi vzroka in povoda za medsebojno obračunavanje, bodo na okrožno državno tožilstvo poslali kazensko ovadbo.