četrtek, 24. maj 2012

Missing traderji v Novem mestu

Novomeški kriminalisti so zaradi davčnih zatajitev, pranja denarja in ponarejanja listin na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazenske ovadbe zoper 65-letnega in 44-letnega osumljenca in pravno osebo z območja Policijske uprave Novo mesto.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da sta osumljenca kot odgovorni osebi podjetja, 44-letnik pa tudi kot samostojni podjetnik, med leti 2006 in 2010 v poslovne knjige knjižila prejete račune iz »off shore« podjetja iz Združenih držav Amerike in Cipra. Osumljenca sta račune plačala, kljub temu, da storitve niso bile opravljene. S tem sta podjetju pridobila premoženjsko korist v vrednosti več kot 177.000 evrov, samostojni podjetnik pa več kot 87.000 evrov.

Kriminalisti so ju ovadili zaradi kaznivih dejanj Davčne zatajitve po členu 249 KZ-1, Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po členu 235 KZ-1 in Pranja denarja po členu 245 KZ-1, saj je bil na ta način opran denar v znesku več kot 264.000 evrov.

Uspešna preiskava je tudi posledica sodelovanja z DURS DU Novo mesto, ki je v podjetjih opravila inšpekcijske preglede. Kriminalisti v okviru predkazenskega postopka opravljajo finančno preiskavo in bodo o ugotovitvah s poročilom v dopolnitev kazenske ovadbe obvestili Okrožno državno tožilstvo Novo mesto.