sreda, 16. maj 2012

Novomeški policisti ovadili 39-letnega za 72 kaznivih dejanj!

Skupina policistov na Policijski postaji Novo mesto, ki obravnava predvsem kazniva dejanja in prekrške, ki se nanašajo na bivanje in zaposlovanje tujcev, je uspešno zaključila večmesečno preiskavo in po zbranem dokaznem gradivu 16. 5. 2012 odvzela prostost 39-letnemu osumljencu, ki je preko svojega podjetja organiziral nezakonito priseljevanje državljanov Kosova. Ovadili ga bodo zaradi dvainsedemdesetih kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po členu 235 KZ-1, Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po členu 308 KZ-1 in Overitve lažnih vsebin po členu 253 KZ-1.

39-letni osumljenec je preko svojega podjetja oziroma kot samostojni podjetnik z lažnim prikazovanjem potreb po novih delavcih – tujcih, na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje v letih 2008 in 2009 vlagal prošnje za izdajo delovnih dovoljenj. Osumljenec je kot samostojni podjetnik sestavil, podpisal in potrdil najmanj štiriindvajset lažnih pogodb o zaposlitvi. Osumljenec je overil lažne vsebine pogodb na Zavodu za zaposlovanje, kljub temu, da je vedel, da tujci dejansko ne bodo sklenili delovnega razmerja in opravljali dela. Na podlagi pridobljenih delovnih dovoljenj in podanih vlogah je upravna enota tujcem izdala dovoljenja za prebivanje. Na ta način je bil najmanj štiriindvajsetim državljanom Kosova omogočen vstop na ozemlje Slovenije in prost prehod notranjih mej držav članic Evropske unije. Državljani Kosova sicer brez vize oziroma dovoljenja za prebivanje ne morejo vstopiti v schengenski prostor. Tujci so po prihodu v Slovenijo opravili prijavo začasnega prebivanja oziroma so takoj po prihodu v Slovenijo pot nadaljevali v različne evropske države in tam nezakonito bivali (Belgija, Nemčija, Francija, Švica). V preiskavi so policisti sodelovali tudi s tujimi varnostnimi organi. Ugotovili so, da je bilo več tujcev, katerim je osumljenec preko svojega podjetja omogočil vstop v države Evropske unije, obravnavanih za kazniva dejanja tihotapljenja prepovedanih drog, ponarejanja listin in za številna premoženjska kazniva dejanja: Tujci so zato dalj časa preživeli v avstrijskih, madžarskih in švicarskih zaporih. Več tujcev je bilo obravnavanih tudi zaradi nezakonitega bivanja v Evropski uniji, izrečene pa so jim bile tudi večletne prepovedi vstopa na schengensko območje. Policisti s preiskavo nadaljujejo.

 Novomeški policisti so že v mesecu marcu k preiskovalnemu sodniku privedli 45-letnega osumljenca osemdesetih kaznivih dejanj, ki je preko svojega podjetja prav tako organiziral nezakonito priseljevanje državljanov Kosova. Preiskovalni sodnik je za osumljenca odredil pripor.