nedelja, 11. november 2012

Poplave, 11. november - Izredni bilten ob 18. uri

POPLAVLJANJE REK 
Reke v zgornjem Posočju že naraščajo, narašča tudi reka Drava. Dravske elektrarne so ob 15. uri pričele z obratovanjem v visokovodnem režimu. Po podatkih avstrijskega upravljalca hidroelektrarn je bil ob 17. uri pretok na meji med Avstrijo in Slovenijo 950 m3/s. V noči na ponedeljek in v ponedeljek bo zaradi obilnih padavin v Avstriji pretok Drave predvidoma ponovno močno povečan. Pretok Drave ob vstopu v državo lahko znaša med 1600 m3/s in 2200 m3/s. 

V noči na ponedeljek se bodo najprej močneje povečali pretoki rek v zahodni Sloveniji. Najbolj bodo narasle reke: Soča vzdolž celotnega toka s pritoki, reke v Goriških Brdih, Vipava s pritoki, reke v slovenski Istri, Reka, Kolpa ter reke na območju Škofjeloškega in Idrijsko-Cerkljanskega hribovja. Omenjene reke lahko poplavljajo. Močneje bodo narasle tudi reke v Zgornjesavski dolini, zlasti Sava Dolinka s pritoki in reke na območju Bohinja. 

V ponedeljek so ob močnejših nalivih možna razlivanja manjših vodotokov in hudournikov na prej omenjenih območjih ter na območjih osrednje in severne Slovenije, zlasti v porečju Savinje, Dravinje, Sotle, Mislinje in Meže. Narasle bodo tudi reke na območju Slovenskih Goric. 

V ponedeljek se bodo predvidoma obnovile poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa ter Ljubljanskega barja. 

POPLAVLJANJE MORJA

Plimovanje morja bo še povišano. V nedeljo zvečer med 19. in 23. uro lahko morje preseže višino 300 cm na mareografski postaji v Kopru in ob tem poplavi pogosto poplavljene in izpostavljene dele obale. V ponedeljek zjutraj lahko med 5. in 9. uro na mareografski postaji v Kopru preseže višino 320 cm in ponovno poplavi obalo.