sreda, 22. marec 2017

Črna kronika, Slovenija, 21. marec 2017


Požari v naravi oziroma na prostem
Ob 10.31 je v Srednji Gameljnah, občina Ljubljana, zagorela trava. Posredovali so poklicni gasilci GB Ljubljana. Pogasili so okoli petsto kvadratnih metrov goreče trave in grmičevja.

Tehnična in druga pomoč
Ob 10.30 so na Celjski cesti v Rogatcu gasilci PGD Rogatec nudili pomoč NMP Šmarje pri Jelšah pri transportu obolele osebe.

Reševanje obolelih in helikopterski prevozi med bolnišnicami
Ob 10.25 so v naselju Breg v občini Celje poklicni gasilci PGE Celje nudili tehnično pomoč reševalcem NMP Celje. Iz višjega nadstropja objekta so s pomočjo avto lestev izvedli prenos poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovana osebo so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico Celje.

Požari v stanovanjskih stavbah
Ob 11.08 je v stanovanjskem bloku v Ul. Ruške čete v Rušah gorelo v kuhinji pritličnega stanovanja. Stanovalka je talila vosek, ki se je vnel, ogenj pa je nato zajel še kuhinjsko napo. Pri tem se je oseba poškodovala. Gasilci iz GD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik so ogenj pogasili in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanke. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor.

Požari v naravi oziroma na prostem
Ob 12.04 je nad Zavrhom pod Šmarno goro, občina Medvode, gorelo v gozdu. Posredovali so gasilci PGD Spodnje Pirniče-Vikrče-Zavrh in pogasili okoli 300 kvadratnih metrov gozdne podrasti.

Nesreče v cestnem prometu
Ob 12.09 sta v Radovljici na uvozu na avtocesto v smeri Ljubljane trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice in JZ GRS Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, posuli in odstranili razlite tekočine po cestišču ter s cestišča odstranili razbite dele vozil.

Delovne nesreče
Ob 12.50 si je na Gmajni, občina Slovenj Gradec, pri delu z motorno žago oseba poškodovala nogo. Oskrbeli so jo reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari na gozdnih in grmovnih površinah
Ob 13.56 je v naselju Ribno, občina Bled, na pobočju Ribenske gore zagorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Ribno so pogasili približno 150 kvadratnih metrov pogorišča.

Tehnična in druga pomoč
Ob 11.55 je v Soteski, občina Dolenjske Toplice, osebno vozilo zdrselo po zemljišču in obviselo čez oporni zid. Gasilci GRC Novo mesto so z avtodvigalom dvignili vozilo in ga z ročnim žičnim potegom potegnili na varno.

Reševanje obolelih in helikopterski prevozi med bolnišnicami
Ob 14.35 sta dežurna ekipa reševalcev HNMP z letališča Edvarda Rusjana in posadka s helikopterjem LPE poleteli v Velenje, od koder sta prepeljali obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu
Ob 14.40 je na avtocesti med izvozoma za Brnik in Kranj vzhod v občini Šenčur osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci JZ GRS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter pomagali koncesionarju pri dvigu vozila. Poškodovanih ni bilo.

Požari na gozdnih in grmovnih površinah
Ob 13.00 je v Socki, občina Vojnik, zagorela podrast na površini okrog 600 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Socka so požar omejili ter pogasili.

Nesreče v cestnem prometu
Ob 14.31 je na Pionirski cesti v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, voznik z osebnim vozilom zapeljal s parkirnega prostora v manjši potok. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in s tehnično intervencijo postavili vozilo na parkirni prostor. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Požari na travniških površinah
Ob 14.03 je ob cesti Žalec-Griže, občina Žalec, zagorelo na travniku. Gasilci PGD Vrbje so požar pogasili in območje zalili z vodo.

Požari na gozdnih in grmovnih površinah
Ob 14.40 sta ob poljski poti v bližini Vrečarjeve ulice, občina Škofljica, goreli trava in strnišče obdelovalne površine. Požar na površini šestih hektarov so pogasili gasilci PGD Lavrica.

Požari na gozdnih in grmovnih površinah
Ob 13.43 je v Razborju, občina Šentjur, zagorela podrast v mešanem gozdu. Posredovali so gasilci PGD Ponikva, Dramlje in Lokarje. Omejili in pogasili so požar na površini približno 400 kvadratnih metrov.

Požari na travniških površinah
Ob 15.57 sta v Stopičah, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili ogenj na površini 1600 kvadratnih metrov.

Požari v nestanovanjskih stavbah
Ob 17.42 je zagorela drvarnica v Ulici Bena Zupančiča v Ljubljani. Požar, ki je uničil drvarnico v velikosti 4 x 5 metrov in četrtino skladiščenih drvi so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Barje. Na požarišču je bila organizirana požarna straža, ki so jo izvajali gasilci PGD Barje.

Nesreče v cestnem prometu
Ob 17.38 je na relaciji Slovenj Gradec–Dravograd v naselju Pameče padla motoristka. Posredovali so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem, helikopter LPE z dežurno ekipo HNMP in gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so pomagali policistom pri varovanju kraja pristanka helikopterja in medicinski ekipi pri prenosu poškodovane do helikopterja. Ponesrečenko so prepeljali v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu
Ob 15.22 je na cesti Žalec-Vransko v naselju Latkova vas, občina Prebold, voznik z osebnim vozilom trčil v pešca, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka. Pri tem je osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se obrnilo na streho. Poklicni gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi, s tehničnim posegom rešili ukleščeno poškodovano osebo iz vozila ter jo predali reševalcem NMP Celje. Reševalci so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Celje.

Požari na gozdnih in grmovnih površinah
Ob 16.36 sta med Stražnikom in naseljem Zelše, občina Cerknica, zagoreli suha trava in podrast. Požar na površini 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolenja vas.

Nesreče v cestnem prometu
Ob 18.10 so v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu trčila tri osebna vozila. Poškodovani sta bili dve osebi. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovanih oseb, usmerjali promet ter očistili cestišče. Poškodovani osebi so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari na travniških površinah
Ob 17.13 je v naselju Tomišelj, občina Ig, gorelo v naravnem okolju. Požar, ki je zajel okoli 500 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti so pogasili gasilci PGD Tomišelj.

Nesreče z nevarnimi snovmi v industriji, industrijske nesreče
Ob 17.40 je v Rogaški Slatini v podjetju Steklarna Rogaška prišlo do delovne nesreče v kateri se je poškodoval delavec pri izvajanju vzdrževalnih del. Prišlo je do izpusta okoli 1.000 litrov 96 odstotne žveplene kisline, ki je iztekla v lovilni bazen. Pred prihodom gasilcev je uslužbenec v zaščitni obleki zaprl ventil rezervoarja in preprečil nadaljnje iztekanje kisline. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovanega oskrbeli in odpeljali v SB Celje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj nesreče in pregledali okolico nesreče. V podjetju bodo poskrbeli za izteklo kislino.

Požari v stanovanjskih stavbah
Ob 18.39 so na Potpeški poti v Mežici v istoimenski občini zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mežica, ki so saje pogasili, prezračili in pregledali prostore. Lastniku objekta pa prepovedali kurjenje do prihoda dežurnega dimnikarja.

Onesnaženja okolja in posegi v okolje
Ob 18.30 je v Murglah, občina Ljubljana, v garaži prišlo do izlitja manjše količine olja. Posredovali so poklicni gasilci GB Ljubljana, ki so na kraju ugotovili, da so lastniki pred njihovim prihodom že sami posuli žaganje, ki je vpilo izteklo olje. V pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Trnovo, ki pa na kraj niso izvozili. Na kraju so bili prisotni policisti.

Požari na gozdnih in grmovnih površinah
Ob 16.51 je v Ravenski vasi, občina Zagorje ob Savi, prišlo do gozdnega požara, ki je nastal zaradi prenapetosti in obločnega plamena, ki sta ga povzročila občana pri napeljevanju kablov za električni pastir. Pri tem je enega elektrika močneje stresla, drugi pa je dobil opekline. Gasilci PGD Zagorje mesto in Ravenska vas so požar pogasili. Na kraju so bili reševalci NMP ZD Zagorje, ki so enega oskrbeli in odpeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Trbovlje, drugega pa so občani že prej odpeljali v trboveljski urgentni center. Na kraju dogodka so bili tudi policisti PP Trbovlje in dežurni elektro podjetja.

Požari na travniških površinah
Ob 18.43 sta v Štefanu, občina Trebnje, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Trebnje so pogasili ogenj na približno 300 kvadratnih metrih. Posebne škode ni bilo.

Požari na travniških površinah
Ob 18.44 je na Opekarniški cesti v Celju prišlo do manjšega travniškega požara. Posredovali so poklicni gasilci PGE Celje in gasilci PGD Celje Gaberje, ki so požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov pogasili in območje zalili z vodo.

Požari na gozdnih in grmovnih površinah
Ob 19.58 so v Hudem grabnu v občini Tržič gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Brezje pri Tržiču, Križe ter Leše pogasili požar v naravi v velikosti okoli 100 kvadratnih metrov.

Najdbe neekspodiranega streliva
Ob 18.25 so ob železniški postaji v Šempetru, občina Šempeter-Vrtojba, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili in shranili v ustrezno skladišče najdeno 100 milimetrsko topovsko granato, mase 14 kg avstrijskega porekla iz obdobja I. svetovne vojne.

Požari na sredstvih cestnega prometa
Ob 20.10 je v Adamičevi ulici v Novem mestu pred stanovanjsko hišo gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar v motornem delu vozila pogasili, odklopili akumulator in počistili parkirišče.

Požari na travniških površinah
Ob 20.33 je ob Ižanski cesti pri Hauptmanci v občini Ljubljana gorela trava. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Barje, ki so požar velikosti okoli 50 kvadratnih metrov pogasili.

Požari na travniških površinah
Ob 20.24 sta v naselju Črnova v občini Velenje zagorela suha trava in podrast. Posredovali so gasilci PGD Vinska gora in Bevče, ki so z hitro intervencijo preprečili da bi zagorela kapelica, požar pogasili in pospravili požarišče. Zgorelo je okoli 700 kvadratnih metrov podrasti in suhe trave.

Požari na travniških površinah
Ob 21.14 je zagorela trava ob cesti Ig–Škofljica v občini Škofljica. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ig.

Požari na travniških površinah
Ob 21.32 je v naselju Bresnica, občina Ormož, zagorel gozd. Gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja so požar v velikosti okoli 75 kvadratnih metrov pogasili.

Požari v stanovanjskih stavbah
Ob 22.42 so gorele saje v dimniku stanovanjske hiše na Cesti na Kurešček v občini Ig. Posredovali so gasilci PGD Ig in požar pogasili.

Tehnična in druga pomoč
Ob 1.24 je v stanovanju večstanovanjskega objekta v Podjavorškovi ulici v Celju zaradi prenove kopalnice iztekala voda v kopalnici. Gasilci PGE Celje so ob prisotnosti lastnika in policije vstopili v stanovanje in zaprli dovod vode do kopalnice.