sreda, 13. maj 2015

Požar na Hladilniški poti v Ljubljani

Ob 12.02 je na Hladilniški poti v Ljubljani zagorelo večje skladišče trgovskega podjetja Mercator. Goreli so trije skladiščni prostori s skupno površino 10.000 kvadratnih metrov. Zaradi požara klimatskih naprav je obstajala možnost izpusta plina amoniaka, zato se je vodstvo intervencije odločilo za evakuacijo bližnjih vrtcev v katerih je bilo 266 otrok. Posredovale so sile za zaščito in reševanje MO Ljubljana ter EPV (enota za podporo vodenju) MO Ljubljana, ki je koordinirala gašenje in vodila akcijo evakuacije ljudi. Poleg gasilcev GZ Ljubljana so bili na kraju požara tudi enote policije, reševalne službe NMP Ljubljana, elektro in inšpekcijske službe. Požar je štiri ure gasilo več kot 250 gasilcev iz 27 gasilskih enot Gasilske zveze Ljubljana. Ena oseba je bila zaradi poškodbe prepeljana v UKC Ljubljana, ena oseba pa je v požaru umrla.

sreda, 6. maj 2015

Črna kronika, 5. maj 2015


Najdbe neekspodiranega streliva
Ob 9.41 je na Katarininem griču v Novi Gorici občan našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila tri topovske granate kalibra 75 mm, mase po 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne in topovsko granato kalibra 7,5 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave, prav tako ostanek iz prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč
Ob 10.08 so na ulici Notranjskega odreda v Starem trgu pri Ložu, štiri osebe ostale ujete v pokvarjenem dvigalu stanovanjskega bloka. Gasilca PGD Stari trg so ujete osebe rešili in nudili pomoč tehnični službi pri popravilu dvigala.

Tehnična in druga pomoč
Ob 12.55 so v ulici Stari trg v Trebnjem ob prisotnosti policistov gasilci PGD Trebnje s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, kjer je bila najdena mrtva oseba. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje. V stanovanju je bil tudi pes, za katerega bodo poskrbele ustrezne službe.

Tehnična in druga pomoč
Ob 14.16 so v naselju Spodnji Velovlek, občina Ptuj, gasilci PGD Spodnji Velovlek s ceste odstranili podrti drevesi, ki sta ovirali promet.

Požari cevovodih, komunikacijskih omrežjih in elektroenergetskih vodih
Ob 14.19 je v naselju Selo nad Polhovim Gradcem, občina Dobrova - Polhov Gradec, gorel električni vod. Pred prihodom gasilcev PGD Polhov Gradec je električni vod prenehal goreti. Gasilci so preventivno pregledali okolico in zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurne službe elektro podjetja.

Delovne nesreče
Ob 14.45 si je v naselju Strezetina, občina Ormož, krajan pri spravilu lesa s sekiro poškodoval glavo. Reševalci NMP Ormož so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Ptuj.

Nesreče v cestnem prometu
Ob 14.56 sta na cesti Pernica–Lenart v križišču na Malečnik trčila osebno vozilo in avtobus. Reševalci NMP Maribor so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor. Gasilci JZZPR Maribor so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator in počistili razlite motorne tekočine.

Napad živali na ljudi ali stvari
Ob 15.06 je v naselju Grobišče, občina Postojna, bik na pašniku napadel moškega. Posredovala je ekipa NMP Postojna, ki je moškega oskrbela in odpeljala na nadaljnje zdravljenje.

Požari v kompleksnih industrijskih objektih
Ob 15.32 je na Cesti na Brdo v občini Ljubljana v silosu zagorelo na prezračevalni napravi. Na kraj so odšli gasilci GB Ljubljana, ki so požar lokalizirali in pogasili.

Delovne nesreče
Ob 15.34 se je v bližini Podkraja v občini Ajdovščina pri delu v gozdu poškodoval krajan. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP ZD Ajdovščina in jo odpeljali na zdravljenje v SB Šempeter pri Gorici.

Požari v gradbenih in inženirskih objektih
Ob 16.29 je v Šratovcih, občina Radenci, zagorelo v letni kuhinji. Gasilci PGD Šratovci so požar pogasili še pred prihodom gasilcev iz PGD Radenci-Boračeva. Ogenj, ki je izbruhnil zaradi napake na električni instalaciji je uničil električno napeljavo in nekaj kuhinjskih elementov.

Najdbe neekspodiranih minsko-eksplozivnih sredstev
Ob 16.42 je v gozdu pri naselju Dolnji Kot, občina Žužemberk, krajan našel dve ročni bombi, italijanske izdelave, ostanek iz druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi sta nevarni najdbi odstranila in varno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč
Ob 17.16 so na Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v katerem so našli onemoglo osebo. Reševalci NMP Ljubljana so onemoglo osebo z reševalnim vozilom prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Tehnična in druga pomoč
Ob 17.27 so v Stožicah v občini Ljubljana gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v katerem so našli onemoglo osebo. Reševalci so onemoglo osebo z reševalnim vozilom prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Požari na smetiščih, odlagališčih
Ob 17.00 so na Mestnem logu v občini Kočevje gasilci PGD Kočevje ponovno gasili požar v divjem odlagališču. Gasilci so z vodo zalili tleče odpadke.

Požari v nestanovanjskih stavbah
Ob 18.08 je v Lokrovcu v občini Celje zagorel objekt, v katerem so bile dve mizarski delavnici in kovinsko predelovalno podjetje na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Celje, Lokrovec-Dobrova, Ostrožno, Ljubečna, Lopata in Škofja vas so požar omejili in pogasili, požarno so varovali tri objekte v neposredni bližini in plinohram ter gasili posamezna žarišča. Objekt je zelo poškodovan. Stroji in oprema v objektu so uničeni. Reševalci NMP Celje so na kraju pregledali enega poškodovanega krajana. Gasilci PGD Trnovlje, Teharje, Zagrad-Pečovnik in Celje Gaberje izvajajo požarno stražo. Vzrok požara še ugotavljale pristojne službe, višina materialne škode pa še ni znana.

Pogrešane osebe
Ob 17.57 se je pričela iskalna akcija pogrešane osebe na območju Livka v občini Kobarid. Poleg policije v iskalni akciji sodelujejo vodniki reševalnih psov KZS in ZRPS Severnoprimorske, Obale in Notranjske, gasilci PGD Kobarid in reševalci GRS Tolmin. Pogrešane osebe niso našli, z iskanjem pa bodo nadaljevali tekom današnjega dne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve oskrbe z električno energijo
Ob 8.23 je na cesti Velenje–Paka pri Velenju tovorno vozilo pretrgalo električne žice na daljnovodu. Okvaro so odpravili delavci podjetja Elektro Celje.

Tehnična in druga pomoč
Ob 18.55 je voda iztekala iz zgornjega stanovanja v stanovanjski bloku Na jami v Ljubljani. Posredovali so poklicni gasilci GB Ljubljana, ki so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter zaprli ventil za vodo.

Požari v stanovanjskih stavbah
Ob 20.33 se je močno kadilo iz stanovanja na Rozmanovi ulici v Piranu. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Piran, ki so po prihodu na kraj dogodka ugotovili, da se smodi pozabljena hrana na štedilniku. Odstranili so smodečo hrano in temeljito prezračili bivalne prostore.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih
Ob 22.35 so gorele smeti v zabojniku na pokopališču v naselju Bakovci v občini Murska Sobota. Posredovali so gasilci PGD Bakovci, ki so s peno in vodo zalili in pogasili gorečo vsebino večjega kovinskega zabojnika.

Požari na smetiščih, odlagališčih
TUS alarm, Surovina Maribor, Lahova 38.

Nesreče z nevarnimi snovmi v industriji, industrijske nesreče
Ob 0.40 je iztekala nevarna snov na Cesti Borisa Kidriča, občina Jesenice. Posredovali so gasilci GARS Jesenice, ki so 10 litrov vodikovega peroksida ter peroksiocetne kisline posuli z vpojnimi sredstvi ter onesnaženje odstranili.

Požari v nestanovanjskih stavbah
Ob 7.05 je zagorela baraka na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani.

Požari v stanovanjskih stavbah
Ob 6.02 je v Lokrovcu v občini Celje gorelo ostrešje starejše nenaseljene stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec-Dobrova so požar omejili in pogasili. Objekt je uničen. Gasilci PGD Lokrovec-Dobrova so izvajali požarno stražo.
Nazaj