sreda, 16. januar 2013

Kronika, 16.1.2013

Ob 0.06 je gorelo v proizvodnem prostoru podjetja Žito d.d. na Meljski cesti v Mariboru. Ogenj, ki je uničil peč za cvrtje zlatih kroglic, velik zalogovnik za rastlinsko olje, transportni trak, sistem za odvajanje toplega zraka, električno instalacijo in pisarniško opremo v prostoru 10 x 8 metrov, je pogasilo 21 gasilcev iz JZZPR Maribor in PGD Maribor mesto. Gmotna škoda je ocenjena na približno 250.000 EUR.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 7.46 so na regionalni cesti Dol pri Hrastniku–Hrastnik pri kraju Brnica v občini Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik-mesto razžagali in odstranili s cestišča drevo, ki se je podrlo in oviralo promet.

NESREČE V PROMETU
Ob 7.58 je pri kraju Sužid v občini Kobarid tovornjak zdrsnil v obcestni jarek. Gasilci PGD Kobarid so z avtodvigalom postavili tovorno vozilo nazaj na cestišče.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 8.40 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in dvigalo izklopili iz obratovanja.

NARAVNE NESREČE
Od 16. januarja 2013 ob 8.40 je na odseku regionalne ceste med Podnanosom in Ajdovščino zaradi sunkov burje, ki dosegajo hitrosti med 80 in 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton. Ob 8.45 je zapora prometa I. stopnje uvedena tudi na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina. Na tem odseku je ob 12.20 zaradi močnejših sunkov vetra uvedena zapora prometa II. stopnje - zapora velja za vozila s ponjavami in hladilnike in omejitev najvišje hitrosti za ostala tovorna vozila na 40 kilometrov na uro.Ob 14.55 je ob umirjanju sunkov vetra zapora II. stopnje ukinjena.

DRUGE NESREČE
Ob 10.50 so iz Bukovskega vrha v občini Tolmin, gorski reševalci GRS Tolmin pomagali pri prenosu in transportu onemoglega starejšega občana do Zdravstvenega doma Tolmin.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 11.28 so v Majaronovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala pogrešana oseba. Reševalci NMP Ljubljana so pogrešano osebo prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 12.39 je v Hermanovi ulici na Ptuju zagorela garaža. Gasilci PGD Ptuj so požar v izmeri 45 kvadratnih metrov pogasili in stavbo pregledali s termo kamero. Dežurni delavec Elektra Ptuj je opravil pregled električne napeljave.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 12.52 je na Ulici Gorenjskega odreda v Kranju v okvarjenem dvigalu obtičala oseba. Rešili so jo gasilci JZ GRS Kranj in dvigalo izklopili.

NARAVNE NESREČE
Ob 11.11 so na Koroški cesti v Kranju ledene sveče s strehe ledene dvorane ogrožale mimoidoče. Gasilci JZ GRS Kranj so ledene sveče odstranili.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
Ob 12.06 so v Ulici XIV. divizije v Rogaški Slatini, gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop do starejše občanke.

NARAVNE NESREČE
Od 16. januarja 2013 ob 13.00 je na odseku regionalne ceste med Selom in Ajševico, občina Ajdovščina, zaradi sunkov burje, ki dosegajo hitrosti med 80 in 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton.Zapora prometa je ob 17.15 ukinjena. Cesta je zopet normalno prevozna.

NARAVNE NESREČE
Od 16. januarja 2013 ob 13.00 je na odseku regionalne ceste med Vogrskim in Ozeljanom v občini Nova Gorica zaradi sunkov burje, ki dosegajo hitrosti med 80 in 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa I. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton. Cesta je zopet normalno prevozna za vsa vozila.

NESREČE V PROMETU
Ob 16.16 je v Starodu, občina Ilirska Bistrica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in se poškodoval. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so odklopili akumulator na vozilu, zavarovali kraj nesreče, pomagali pri natovarjanju poškodovanega vozila in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 14.47 so v Šukljetovi ulici v Novem mestu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so nadzorovali izgorevanje saj in s toplotno kamero pregledali dimnik in okolico.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
Ob 14.43 je Levpi, občina Kanal, v stanovanjski hiši zaradi pregretega dimnika zagorela omara. Gasilci PGD Avče, PGD Kanal in GE JZGRD Nova Gorica so požar pogasili, prostore prezračili, dimnik so očistili in pregledali s termo kamero.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.04 se je Jamovi cesti v Ljubljani, zaradi velike količine snega odlomila večja veja na drevesu in padla na streho stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so vejo razžagali in odstranili s strehe. Materialne škode ni bilo.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.09 je zaradi močnega sneženja na cesti Brežice–Župelevec, občina Brežice, tovorno vozilo zdrsnilo preko cestišča in oviralo promet. Posredovali so dežurni delavci pri CGP Brežice.Ob 17.48 sta na cesti Krška vas–Dol. Pirošica in Cerklje ob Krki–Gazice, občina Brežice, podrti drevesi ovirali promet. Posredovali so dežurni delavci pri CGP Brežice in delavci HPG Brežice.Ob 19.04 so dežurni pri CGP Brežice odstranili podrto drevo na cesti Orešje-Bizeljsko.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.14 je bilo na cesti Metlika―Radovica, občina Metlika, podrto drevo, ki je oviralo promet. Posredovali so gasilci PGD Metlika, vendar intervencija ni bila potrebna. Drevo so odstranili delavci Komunale Metlika pred prihodom gasilcev.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.18 je na Ragovski ulici v Novem mestu podrto drevo oviralo promet. Gasilci GRC Novo mesto so drevo razžagali in odstranili.

NARAVNE NESREČE
Ob 16.33 je podrto drevo oviralo promet na obvoznici od regionalne ceste pri Lokvah do podjetja Secop kompresorji, občina Črnomelj. Delavci Cestnega podjetja Črnomelj so drevo razžagali in odstranili.

NESREČE V PROMETU
Ob 17.21 sta na hitri cesti Podtabor–Bistrica pri Tržiču, pri naselju Kovor, občina Tržič, dve osebni vozili zapeljali s ceste. Gasilci JZ GRS Kranj so eno vozilo dvignili in postavili nazaj na cestišče, drugo pa so na cestišče povlekli z vitlom. V nesreči se ni nihče poškodoval.

NESREČE V PROMETU
Ob 16.23 je v Kranju na Zlatem Polju, voznik z osebnim vozilom zapeljal iz makadamskega cestišča v sneg. Gasilci JZ GRS Kranj so vozilo s pomočjo vitla potegnili nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

NARAVNE NESREČE
Ob 17.24 sta podrti drevesi ovirali promet na cesti pri kraju Cerkvišče, občina Črnomelj. Gasilci PGD Cerkvišče so drevesi razžagali in odstranili.

POŽARI IN EKSPLOZIJE
KRŠKO, Požar v naravi v kraju Dobrova na Bohorju, občina Krško.

NESREČE V PROMETU
Ob 17.45 sta v križišču poleg bencinskega servisa na Primskovem v Kranju trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GRS Kranj so zavarovali mesto nesreče, na osebnem vozilu odklopili akumulator in pomagali vlečni službi pri nalaganju poškodovanega vozila. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli eno poškodovano osebo.

NARAVNE NESREČE
Ob 17.59 je v Kidričevem, občina Kidričevo, drevo padlo na cestišče in oviralo promet. Gasilci PGD Talum so odstranili podrto drevo, pomagali vozniku, ki je zapeljal s cestišča in opravili pregled cest po občini.

NESREČE V PROMETU
Ob 16.55 je na cesti Drnovo–Veliki Podlog, občina Krško, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča v obcestni jarek. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so vozilo izvlekli na cestišče.

NESREČE V PROMETU
Ob 18.24 je na hitri cesti Podtabor–Bistrica pri Tržiču, pri naselju Zvirče, občina Tržič, je osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo v snegu. Gasilci JZ GRS Kranj so s pomočjo vitla vozilo potegnili nazaj na cesto. V nesreči se ni nihče poškodoval.

NARAVNE NESREČE
Ob 18.30 je podrto drevo oviralo promet na cesti Črnomelj―Semič pri kraju Lokve, občina Črnomelj. Delavci Cestnega podjetja Črnomelj so drevo razžagali in odstranili.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ
MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU, Drevo je padlo na streho hiše v Dravskem dvoru, Lovska ulica.